Natuurvriendelijke inrichting van de oevers van de Vrouwvliet

Opdrachtgever: Vlaamse Milieumaatschappij

In Mechelen wordt vanaf de Maanstraat tot aan de Antwerpse Steenweg gewerkt aan de Vrouwvliet. Over een traject van 3km wordt op vele plaatsen de betonnen oevers vervangen door ecologisch waardevolle oevers met flauwe hellingen en natuurlijke oevervegetatie. In sommige zones kunnen de betonplaten niet verwijderd worden omwille van de stabiliteit naast het jaagpad. Hier worden natuurlijke vooroevers aangelegd . De natuurlijke vooroevers worden opgebouwd uit een palenrij met wiepen en voorbeplante biodegradeerbare oeverrollen (NTMB).

De ingrepen zullen de ecologische toestand versterken en vergroten het zelf zuiverend vermogen van de waterloop. De ondiepe zones zorgen voor extra structuur en stromingsvariatie.

Lees meer

Fiets- en voetgangersbruggen. Louter functioneel?

Een fiets- en voetgangersbrug is een vaste verbinding voor voetgangers en fietsers, tussen twee punten die gescheiden zijn door een rivier, kanaal, kloof, dal, weg, spoorweg of een ander obstakel. Ze worden gedimensioneerd volgens Eurocode 7 en de geldende voorschriften afhankelijk van de overspanning en de te dragen lasten.

Tot zover de functionele functie. Bij het ontwerp van een brug proberen we zoveel mogelijk tot de verbeelding van de klant te spreken. Naast de wensen van de klant wordt er rekening gehouden met de karakteristieken van de omgeving en het budget. De materiaalkeuze is hier een bepalende factor om tot een brug te komen dat voldoet aan de duurzaamheidseisen van de klant, dat past in hun financiële plaatje en dat in harmonie is met de omgeving.

In opdracht van Delhaize hebben we in Ekeren een fiets- en voetgangersbrug geplaatst over de Kaartse Beek. De brug werd volledig door ons gedimensioneerd, berekend, ontworpen, geproduceerd en geplaatst op locatie. De onderbouw en de leuning is opgebouwd uit staal en werd voorzien van een oppervlaktebehandeling uit metallisatie en poedercoating in dezelfde kleur als de leuning en gevelbekleding van het gebouw. De vorm van de leuning werd ook doorgetrokken van het gebouw naar de brug. Het dek werd opgebouwd uit glasvezelversterkte panelen en voorzien van een slijtlaag als antislip. De kleur van de slijtlaag werd gekozen in functie van de klinkers voor en achter de brug.

Lees meer

Vogelkijkhut te Herckenrode

Op de abdijsite Herckenrode hebben we een vogelkijkhut geplaatst vlakbij de parking aan de Tuiltermolen. Hier kan je genieten van het uitzicht op de Demervallei en zijn moeras-en watervogels.

Lees meer

Kokosrol – Bouwen aan een groener waternet?

De georol, biorol of beter bekend als ‘kokosrol’ is een bouwmateriaal dat valt onder de Natuurtechnische Milieubouw (NTMB). NTMB is een zorgsysteem dat de kwaliteit en technische informatie over deze natuurlijke materialen en hun toepassingen verbeterd. De producent of leverancier kan voor zijn zorgsysteem gecertificeerd worden door een keuringsinstelling zoals COPRO. Van Raak behaalde in 2017 als éérste in België het NTMB certificaat.

Lees meer