Een fiets- en voetgangersbrug is een vaste verbinding voor voetgangers en fietsers, tussen twee punten die gescheiden zijn door een rivier, kanaal, kloof, dal, weg, spoorweg of een ander obstakel. Ze worden gedimensioneerd volgens Eurocode 7 en de geldende voorschriften afhankelijk van de overspanning en de te dragen lasten.

Tot zover de functionele functie. Bij het ontwerp van een brug proberen we zoveel mogelijk tot de verbeelding van de klant te spreken. Naast de wensen van de klant wordt er rekening gehouden met de karakteristieken van de omgeving en het budget. De materiaalkeuze is hier een bepalende factor om tot een brug te komen dat voldoet aan de duurzaamheidseisen van de klant, dat past in hun financiële plaatje en dat in harmonie is met de omgeving.

In opdracht van Delhaize hebben we in Ekeren een fiets- en voetgangersbrug geplaatst over de Kaartse Beek. De brug werd volledig door ons gedimensioneerd, berekend, ontworpen, geproduceerd en geplaatst op locatie. De onderbouw en de leuning is opgebouwd uit staal en werd voorzien van een oppervlaktebehandeling uit metallisatie en poedercoating in dezelfde kleur als de leuning en gevelbekleding van het gebouw. De vorm van de leuning werd ook doorgetrokken van het gebouw naar de brug. Het dek werd opgebouwd uit glasvezelversterkte panelen en voorzien van een slijtlaag als antislip. De kleur van de slijtlaag werd gekozen in functie van de klinkers voor en achter de brug.